
ناخن سالم :
یکی از بخشهای مهم بدن که به عنوان نشانگر مهمی برای سلامت آن عمل میکند،ناخن ها است. برای جلوگیری از بیماری ناخن مراقبت از ناخن ها بسیار مهم میباشد.
در بسیاری از موارد، بروز تغییر در شکل، رنگ،قوام و سایر خصوصیات ناخن میتواند نشانه بروز یک بیماری جدی در سایر ارگان های حیاتی بدن باشد. البته این مسئله کافی نیست و در بعضی موارد در اثر عوارضی که روی بدنِ خودِ ناخن ایجاد میشود، تغییراتی بروز میکند.
عمل اصلی ناخن در انسان مراقبت از انگشتان و کمک به فعالیتهای حرفه ای است.
سلامت ناخن از دیدگاه زیبایی بسیار با اهمیت است .از طرفی وضعیت ناخن میتواند نشانه ای از موقعیت اجتماعی فرد باشد.
ترکیبات ناخن :
ناخن ها بطور عمده از کراتین ساخته میباشد که به نام کراتین سخت معروف است و مشابه ترکیبات شیمیایی شاخ حیوانات میباشد. به علاوه ناخن دارای مقادیر کمتری کلسیم،آهن،و روی نیز هست.
خاصیت انعطاف پذیری نسبی ناخن به دلیل فسفولیپیدها میباشد که ماده اصلی تشکیل دهنده غشایِ سلول های بدن است.
آب قادر است از ناخن عبور کند .به همین دلیل است که تکرار تماس با آب و شوینده ها میتواند ناخن را خشک و شکننده کند. قدرت و استحکام ناخن نه تنها به ترکیبات آن، بلکه به شکل آن نیز بستگی دارد.
ساختمان ناخن :
ساختمان ناخن مشتمل است بر: صفحه ناهن که ساختمانی سفت دارد و در تمام عمر رشد میکند، ماتریکس یا لایه زایای ناخن که عامل تولید مثل سلولی در رشد ناخن است، لانولا یا ماهک که در ناحیه شست دست و پا مشخص تر است، بستر ناخن و کوتیکول نیز بستری عروقی است که صفحه ناخن روی آن قرار میگیرد.
گرفتن ناخن :
متوسط رشد ناخن 3میلی متر در ماه است ولی بین 1/9 تا4/4 میلی متر در ماه متغیر است. فصول مختلف و بیماری های خفیف اثر ناچیزی بر رشد ناخن دارد. خوب است بدانید قد یا وزن فرد روی رشد ناخن تاثیری ندارد.
البته هرچند مردان رشد ناخن بیشتری تا 19 سالگی دارند. این تفاوت از این سن کاهش یافته ولی تا 69 سالگی رشد ناخن در مردان اندکی بیشتر است. از این سن به بعد، رشد ناخن در هر دوجنس یکسان میشود.
بارداری باعث افزایش رشد و سوء تغذیه باعث کاهش آن میشود. بعضی از بیماری های شدید نیز باعث اختلال در رشد یا ایجاد ناخن میشود از جمله اوریون و تیفویید ممکن است فرورفتگی با برجستگی عرضی روی ناخن دیده شود.
مراقبت از ناخن :
- ناخن نباید به عنوان یک ابزار عمل کند (از جمله باز کردن در قوطی و…) ناخن ها بلند بیشتر در معرض آسیب هستند، بنابراین بلند کردن زیاد ناخن ها ایده خوبی نیست.
- باید از تیز کردن ناخن ها اجتناب کرد.
- تماس مکرر با آب میتواند باعث خشکی و آسیب ناخن شود به طوری که ناخنها شکننده شده و انتهای آن ترک میخورد.
- در هنگام شستشو خصوصا با مواد شیمیایی بهتر است از دستکش استفاده شود.
- کوتاه کردن ناخن ها تیز باید به گونه ای باشد که گوشه های ناخن را حفظ کرده و خط رویش ناخن را به شکل مستقیم درآورد.
نکاتی برای بلند کردن و براق نمودن ناخن :
- ناخن را برس ویژه تمیز کنید ،مخصوصا پس از کار با مواد آلوده
- از ناخن ها استفاده ابزاری نکنید ،مثلا از آنها برای بیرون آوردن منگنه استفاده نکنید.
- پیش از باغبانی ناخن های خود را در صابون فرو ببرید این کار سبب میشود کثیفی ها به زیر ناخن ها نفوذ نکنند.
- پس از سوهان کشیدن ناخنها،آنها برای چند دقیقه دورن آب گرم صابون دار ماساژ دهید تا چربی ناخن ها گرفته شود.
- یک تا سه ماه از سال را به ناخن ها مجددا سلامتی خود را بازیابند.
- براق کننده لب برای نرم کردن ناخن ها بسیار موثر میباشد
- از لاک بر (آستون) پیش از لاک زدن نیز استفاده کنید، زیرا با زدودن چربی ناخن آن را برای قرار گرفتن لاک بهتر آماده میشود.
- خوب است بدانید سرعت رشد ناخن بستگی به عوامل بسیاری از جمله سن، تغذیه، بیماری ها، هورمون ها و فصول سال دارد.
مانیکور جیک را در فنجان آب گرم ریخته وآن را با آب نصف لیمو مخلوط کنید.سپس 5 دقیقه نوک ناخن ها را در آن نگه دارید، بعد دستها را شسته و خشک کنید. - براق کننده ناخنتان را همیشه در یخچال نگهداری کنید تا نرم تر و روانتر بماند.براق کننده ای که یخ زده باشد هیچوقت جدا نخواهد شد. اگر موقع مصرف احساس کردید که سخت یا چسبنده شده میتوانید آن را در یک ظرف آبجوش قرار دهید و خواهید دید که مثل روز اولش میشود.
- به جای سوهان ناخن میتوانید از تکه ای کاغذ سمباده بر روی یک وسیله بلند و باریک هم استفاده کنید.
ناخن از قسمت های مختلفی تشکیل شده است :
صفحه ناخن:
قسمت قابل مشاهده ناخن روی انگشتان دست و پا میباشد.
ماتریکس:
قسمتی از ماتریکس که سفید رنگ و شبیه هلال ماه است و در ریشه ناخن ها قرار دارد و معمولا در انگشت شست واضح تر است.
کوتیکول:
پوست نازک ریشه ناخن که روی ناخن را میپوشاند.
چین های ناخن:
چین ها و فرورفتگی های پوست که ناخن را در بر گرفته و در 3 طرف آن را حمایت میکنند.
انواع بیماری های ناخن :
علت شکنندگی و ورقه ورقه شدن عمودی از قسمت نوک ناخن :
این حالت در ناخن در اثر تماس مفرط دست با آب و محلول های شیمیایی به وجود میآید. البته حتی اگر در تمام عمرتان به مواد شوینده دست نزنید! باز هم ممکن است این اتفاق برای ناخنهایتان بیفتد، چون ورقه ورقه شدن ناخن میتواند یکی از مشخصات و علائم پیری باشد. همینطور که ما مسن تر میشویم، از رطوبت چربی طبیعی بستر ناخن کاسته میشود. این رطوبت و چربی مانند سیمانی است که لایه های ناخن را محکم در کنار هم قرار میدارد.
بنابراین لازم است که با دیدن اولین نشانه ورقه ورقه شدن ناخنها،آنها را هیدراته ( آبرسانی) کنید.علاوه بر آن از ویتامین E و روغن ناخن که دو چربی گیاهی هستند، استفاده کنید. اگر بیشتر با آب در تماس بودید به دفعات بیشتری ناخنهایتان را چرب کنید.
هنگام نظافت و شستشو از دستکش استفاده کنید.حتی اگر کار شما یک یا دو دقیقه هم طول میکشد،دستکش ها را بپوشید، بعد شروع به کار کنید.
خطوط برجسته عمودی بر سطح ناخن :
این عارضه نیز از مشخصه های پیری است ،هرچند که محدود به دوران پیری نمیشود.ورقه ناخن در قسمت بستر ناخن به سمت جلو رشد میکند،اما به شکل راه راه و برجسته ،یعنی خطوط برجسته و عمودی از بستر ناخن بیرون آمده و رشد میکند.
به مرور که ما مسن تر میشویم ،سطح چربی و آب ناخن کم میشود و این خطوط برجسته ریل مانند نمایان میشود. ناخن های راه راه شده برجسته را روزانه دوبار با ویتامین E چرب کنید تا بهبود یابد.
نازک شدن ناخن :
این عارضه به هنگام آهن در بدن پیدا میشود.ناخن ها از قسمت نوک ناخن نازک، ورقه ورقه و مقعر میشوند. برای رفع این مشکل و اختلال در فرم ناخن باید به پزشک مراجعه شود و در رفع کمبود آهن در بدن تلاش کرد.
سفیدک زدن روی ناخن :
به همراه لکه و خطوط سفید روی ورقه ناخن، ممکن است حباب ها و منافذ کوچک پر از هوا که بر اثر آسیبهای وارده به ناخن ایجاد شدهاند، دیده شوند. این وضعیت ممکن است ارثی باشد و هیچگونه نیازی به هم به درمان نداشته باشد.
برای مراقبت بیشتر از ناخن، میتوانید ویدئوی های مربوط به تقویت ناخن را در اینستاگرام و آپارات مشاهده نمایید.
- کافه سبز
- 4 آذر 1398
- 812 بازدید